Dierfysiotherapie

Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit het skelet met gewrichten, spieren, pezen en het zenuwstelsel die allemaal met elkaar samenwerken. Elke verstoring van de balans tussen deze weefsels kunnen kleine en grotere problemen geven. Door de disbalans die daardoor in het lichaam ontstaat krijg je in het bewegingsapparaat compensaties, bij paarden herken je dit bijvoorbeeld door kreupelheid, kantelen van het hoofd, moeilijke stelling/buiging, aanleuningsproblemen, slecht aan de beenhulp, staken, overspringen in galop of verkeerd aanspringen, gedragsveranderingen, taktfouten, plotselinge prestatieverslechtering, etc. Soms zijn de kleinste veranderingen in gedrag of beweging al een reden om de dierenfysiotherapeut te bellen.

Net als bij de humane fysiotherapie doet een dierenfysiotherapeut grondig onderzoek om vervolgens indien nodig een behandelplan op te stellen. Meestal gaat dit in overleg met de eigen dierenarts. Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit verschillende behandelmogelijkheden en technieken. Afhankelijk van de gevonden beperkingen in het bewegingsapparaat wordt er een keuze of combinatie van behandelingen gemaakt.

Voor behandelingen, zowel fysiotherapeutische als dry needling behandelingen, moet uw paard schoon en droog worden aangeleverd. Na sommige behandelingen is een paar dagen rustig trainen noodzakelijk. Houd met het maken van een afspraak rekening met eventuele (wedstrijd-) planning. Zorg ook voor een schone en droge plaats waar het paard behandeld kan worden, bij het fysiotherapeutische onderzoek is er voldoende licht en plaats nodig om het paard te kunnen monsteren en te longeren, indien de klachten dit natuurlijk medische toelaten.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken neem telefonisch contact op of via het contactformulier.